top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJoost Hendricksen

Rekenen, schrappen, renteverhoging, schuiven en nog meer rekenen

Nee, deze keer helaas geen mooie plaatjes, spannende nieuwtjes of mijlpalen om te vieren! Nog even niet, nog even doorzetten…


Aan het eind van de zomer van 2022 hebben we na een uitgebreide zoektocht een geschikte aannemer gevonden met tijd, ruimte en de juiste skills om ons project uit te voeren! Sinds eind vorig jaar zijn we dan ook met die aannemer bezig om vanuit ons ontwerp te komen tot een aannemersovereenkomst per woning. We doen dit samen met de architect, aannemer en procesbegeleider in een bouwteam. Dat is een vorm waarbij de aannemer met een open begroting werkt en waarin we samen proberen te komen tot een overeenkomst die past in ons budget en recht doet aan onze woonwensen.


Als startpunt van dit proces diende het definitief ontwerp van onze architect en initiële bouwbegroting van de aannemer. Deze begroting bleek zowel in totaal als voor het merendeel van de huishoudens individueel niet binnen het beschikbare budget te passen. De reden hiervoor is uiteraard de tijd waarin we dit project proberen uit te voeren; een tijd van stijgende hypotheekrentes en tegelijkertijd stijgende bouwkosten, een nogal ongunstige combinatie om een woningbouwproject rond te krijgen. Om deze situatie te doorbreken hebben we er alles aan gedaan om ons project binnen budget te brengen zonder het ontwerp, onze visie en onze woonwensen uit het oog te verliezen.


Het bouwteam is meermaals samengekomen om suggesties en ideeën te bespreken en kritisch naar het ontwerp te kijken. Waar kunnen we zonder? Is een ander bouwsysteem misschien voordeliger? Wat kan er later? Wat zouden we zelf kunnen doen? Moeten we dan toch een minder efficiënt maar voordeliger warmtesysteem kiezen? Alles is langsgekomen en geen taboe is onbespreekbaar gebleven. Als het bouwteam iets een realistische besparing vond, dan namen we het voorstel mee naar de algemene vergadering en bij akkoord mocht onze aannemer weer rekenen, rekenen en rekenen. Er zijn in dit proces talloze tabellen en excellen voorbij gekomen en gesneuveld.


De overige leden hebben hun steentje aan besparingen bijgedragen. Er zijn concessies gedaan. Er is verder gezocht naar mogelijke subsidies (en gevonden!) en werd er gekeken of voorzieningen niet op een andere, meer voordelige manier gerealiseerd konden worden.


Alle huishoudens hebben op zichzelf nog eens kritisch naar het ontwerp van hun eigen woning en naar het beschikbare budget gekeken en waar nodig concessies moeten doen. Alle huishoudens zijn inmiddels hypotheekexpert en weten alles wat daarbij komt kijken. Je leert nog eens wat nieuws!


Zoals gezegd, allemaal niet leuk maar wel hard nodig. Want zonder aannemersovereenkomst geen omgevingsvergunning, geen hypotheekaanvraag en geen start van de bouw.


Hoewel deze fase langer duurt dan gehoopt en het er ook bij mij behoorlijk inhakt, blijft de moraal van de groep goed, we gaan dit gewoon fixen! De buurt begint inmiddels wel te vragen waar we blijven, sorry Francien! We hebben het vertrouwen dat we eruit gaan komen, maar een definitief ja laat nog even op zich wachten. Fingers crossed!

506 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


CPO NIMMA
bottom of page